Eilandhoppen tussen de Griekse Eilanden

01st nov 2021

In dit blog vertellen wij u alles over zeilen in Griekenland, eilandhoppen tussen de Griekse eilanden. met routesuggesties, de windpatronen en de verschillen tussen de eilanden groepen.

De diverse zeilgebieden binnen Griekenland 

Zeilen in Griekenland

Stelt u zich Griekenland eens voor… witte kerkjes met gekleurde koepels, wit met blauwe huizen, ruige eilanden en klassieke opgravingen. In gedachten ziet u de taverna’s waar u een ouzo drinkt en geniet van een Griekse salade en moussaki of bezeilt u een zee zo helder en blauw dat het met geen woorden te beschrijven is. Maar zeilen in Griekenland en de Griekse eilanden bieden nog zoveel meer dan alleen de klassieke plaatjes, met ontelbare mogelijkheden voor zeilers.

Wij hebben de vier belangrijkste zeilgebieden hieronder voor u op een rijtje gezet, inclusief de zuidelijke Egeïsche Zee, de Argolische en Saronische Golf, de Ionische Zee en de Golf van Korinthe en de noordelijke Egeïsche Zee en Evia. Ook is de beste zeiltijd aangegeven, maar vergeet vooral het najaar niet. Als u een last minute wilt boeken in het late najaar, bekijk dan de lange termijn weersverwachting, boek en ga!

Zeilen in de zuidelijke Egeïsche Zee (Cycladen, Dodecanese eilanden, Ikaria en Samos)

Hier vindt u de bekendste eilanden, inclusief de Cycladen, de Dodecanese inclusief Kos en Rhodos en de oostelijke Sporaden Ikaria, Samos en Fourni. Hier vindt u de traditionele plaatjes van witte huizen en kerkjes.
Met uitzondering van Naxos en Samos zijn deze eilanden rotsachtig met maar weinig bomen. Dorpjes en stadjes zijn tegen de heuvels gebouwd, beschut voor de wind en lang vergeten piraten.
Dit gebied is het best te bezeilen vanuit bases in Athene, Lavrion, Kos of Paros. Ga naar Ios of Paros voor een lange nacht dansen en naar Delos voor de oudheden. Serifos, Astypalaia en Amorgos zijn typisch Grieks, terwijl Patmos en Folegandros wat chiquer zijn. Naxos en Samos zijn groene eilanden en Rhodos en Syros zijn de bruisende tussenstops. Nisyros is een toegankelijke vulkaan en op Ikaria komt u tot rust. Eén van onze favoriete eilanden is Sifnos, bekend om haar keramiek en de heerlijke keuken.

Buiten het seizoen zijn deze eilanden, met uitzondering van Rhodos en in mindere mate Kos, Syros en Milos, bijna verlaten. Er is maar weinig geopend tussen eind oktober en Pasen. Zeilen in deze tijd kan heerlijk zijn, maar u moet wel zorgen voor genoeg voorraad aan boord.
In april, mei en oktober is de wind variabel. Het weer is meestal aangenaam. In juni en september is het al zeer warm met lichte wind. Als u in de zuidelijke Egeïsche zee wilt zeilen zonder de sterke wind in het Meltemi seizoen, dan is dit de tijd om te gaan!
Juli en augustus is hoogseizoen, maar ook het seizoen van de Meltemi. In deze maanden zijn de Cycladen en Dodecanese eilanden alleen geschikt voor de ervaren zeiler. In een volgend blog vertellen wij u meer over de Meltemi.

Redacteur Vincent heeft een mooi reisverhaal geschreven over zijn reis in de Dodekanese eilanden vanaf het eiland Kos – u leest het hier.

Zeilen in de Argolische en Saronische Golf (Peloponnesos)

Dit gebied ligt ten het zuidwesten van Athene, langs de oostkust van de Peloponnesos. De eilanden in het gebied liggen dichter bij elkaar en hoewel er minder zijn, biedt de Peloponnesos fantastische zeilroutes.
De wind is hier altijd zo’n 2 beaufort minder dan in de Egeïsche Zee, waardoor dit een uitstekende vaargebied is voor de minder ervaren zeiler, families en de minder fanatieke zeilers. Nog een voordeel van dit gebied is de ligging bij Athene, waar Dream Yacht een grote vloot heeft en waar u relatief goedkoop naartoe kunt vliegen.
Het gebied is minder seizoensgebonden en heel anders dan de minimalistische Egeïsche Eilanden, met hoge landschappen en dichtbegroeide laaggelegen gebieden. Geniet van pistache noten, wijn, lam, vis en zeevruchten, en heerlijke olijven. De uitstraling is Toscaans met terracotta daken en gezellige vissersdorpjes.
Door de ligging dichtbij Athene kan dit gebied in juli en met name augustus behoorlijk druk zijn.

Liefhebbers van de klassieke oudheid komen aan hun trekken in Athene, Korinthe, Mycenae, Tirins, Epidavros, Afaia, Mystras en nog vele andere plaatsen in de omgeving. Maar ook recentere historische plekken zijn een bezoek waard, zoals Monemvassia of Nafplion.

In dit gebied kan het hele jaar door gezeild worden en het is buiten het seizoen minder verlaten dan andere regio’s in Griekenland. Februari en maart zijn vaak de koude en natte maanden. Vanaf april gaan de temperaturen omhoog en vanaf half mei is ook het zeewater alweer aangenaam van temperatuur. In het voorjaar is de wind nog variabel, in juni is de wind licht. Juli en augustus brengen de Meltemi, hoewel deze hier zelden te krachtig wordt. In september is de wind kalm en het zeewater warm. Oktober is nog een heerlijke zeilmaand, met meestal prachtig weer, maar de kans op enkele minder mooie dagen neemt toe.

Ontdek de Ionische Zee en de Golf van Korinthe

De Ionische Zee ligt tussen Sicilië en de westkust van het vasteland van Griekenland. Het is een enorm populair gebied met vele eilanden en kalme wind.
Het gebied heeft wat meer invloeden vanuit Italië en is van oudsher een mengelmoes van culturen.
De grootste charterbases hier zijn Corfu en Levkas. U vindt vele ankerplaatsen bij Kefalonia, Zakynthos, vergeet niet een bezoek aan het fotogenieke Navagio Beach, en het prachtige Ithaca. Levkas is het jachtcentrum. Corfu bevindt zich in het noorden met de eilandjes Paxos en Antipaxos.

Wanneer zeilt u het best in de Ionische Zee?

Het seizoen aan de westkust is korter, maar het weer is perfect voor zeilen tussen half mei en half oktober. Aan het begin en het einde van het seizoen is er kans op een lokale onweersstorm. Door de kalme wind is het gebied erg druk in juli en augustus, dus juni en september zijn de betere maanden om te gaan. De wind trekt in de middagen iets aan, tot 3 tot 5 Beaufort. De nachten zijn meestal kalm.
De eilanden zijn groen door de meer regenachtige wintermaanden.

De noordelijke Egeïsche Zee en Evia

Het vierde grote zeilgebied in Griekenland is de relatief onbekende Egeïsche Zee, de hemel voor mensen die de massa’s willen ontlopen. Net zo mooi als andere gebieden, maar minder ontdekt door de toerzeilers.
Het seizoen is korter en de wind is lichter dan in het zuiden. De Meltemi waait op volle kracht in de oostelijke eilanden Lesvos, Limnos en Chios, maar in de noordelijke Sporaden, Thassos en Samothraki is er minder wind. Buiten de Meltemi is het meestal vrij kalm.
Bereikbaar vanuit Lavrion of zelfs Athene wanneer u iets langer de tijd heeft. Er is een beschutte route richting het noorden achter het eiland Evia langs.
De eilanden staan bekend om hun gastvrijheid. De noordelijke Sporaden zijn populair, varierend van het toeristische Skiathos tot het vredige Skiros en het reservaat Allonissos. De stranden van Halkidiki zijn fantastisch.
Het seizoen loopt van half mei tot eind september, begin oktober. In de winter is het noorden van Griekenland meer geschikt om te skiën dan te zeilen!

Meer weten?

Hou onze volgende blogs en zeilvakanties in de gaten, check onze vloot of neem contact met ons op via email of telefoon 010-8504835.