Zeven natuurparken in de Seychellen die u niet wilt missen

23rd aug 2019

Een zeiljacht huren in de Seychellen betekent zeilen in een exotisch paradijs dat de omschrijving ‘uniek’ volledig verdient. Eenvoudigweg omdat hier unieke planten en dieren voorkomen, zoals de zwarte papagaai en de coco-de-mer.

De archipel van 115 eilanden vormt twee groepen, de ‘inner islands’ en de ‘outer islands’ en omvatten de enige granieten eilanden in de wereld. Het is onmogelijk de Seychellen alleen met woorden te omschrijven, niet voor niets worden foto’s van de eilanden vaak gebruikt om het paradijs te illustreren: zachte witte zandstranden, levendig groene wouden, een diepblauwe zee en een fantastische onderwaterwereld.

De Seychellen zijn het hart van Dream Yacht Charter, want dit is waar het allemaal begon in 2000. Het was de locatie van onze eerste basis met slechts een handjevol jachten. Onze oprichter Loïc Bonnet zag toen al het potentieel van deze opkomende zeilbestemming. Nu opereert onze vloot in de Seychellen vanuit Baie St. Anne Marina op Praslin en Eden Island Marina op Mahé. Wij bieden ook zeven verschillende Cabin charter routes aan langs Praslin, La Digue en Silhouette.

De balans tussen toerisme en natuur

Juist met het kwetsbare ecosysteem van de Seychellen in gedachten, is het essentieel om te genieten van een prachtige zeilvakantie, maar geen sporen achter te laten. De bevolking leeft van het toerisme, maar men is zich ook bewust van de kwetsbaarheid van de eilanden. Er worden dan ook stichtingen opgericht die meehelpen om de natuur te beschermen, zodat ook toekomstige generaties van dit overweldigende natuurschoon kunnen genieten.

De beste natuurparken in de Seychellen

Cousin National Park – slechts 2 kilometer vanaf Mahé – hier beschermt men de Seychellen rietzangers en de reuzenschildpadden. Het is een broedplaats voor de blauwe ekster, tropische vogels, de zwarte noddy en de karetschildpad.
Aride Island National Reserve  – 15km vanaf Praslin vindt u hier diverse sternen soorten, tropische vogels, gekko’s en exotische bloemen. Geopend van maandag tot en met vrijdag. Weekend bezoek kan worden afgesproken met de eiland manager. Vaak gesloten van mei tot september vanwege de sterke deining.
Curieuse Marine National Park – 2 kilometer vanaf Praslin en het thuis van de wonderlijke en vriendelijke Aldabra Reuzenschildpad. Hier vindt u ook de Coco de Mer boom en u bezoekt het mangrove moeras.
Ste. Anne Marine National Park – dit park bestaat uit zes eilanden voor de kust van Mahé en is één van de beste snorkelplaatsen in de Seychellen. U vindt hier vele soorten koraal, tropische vissen, schildpadden en dolfijnen.
Ile Coco Marine National Park – nog één van de beste plekken om te snorkelen in de Seychellen. Bezoek de drie eilandjes (Ile Cocos, Ile la Fouche en Ilot Plate) voor een echt verlaten eiland ervaring.
Silhouette National Park – 20 kilometer vanaf Mahé, het grootste park van de Seychellen en populair om het gezonde koraalrif, reuze schildpadden en paden naar Mount Dauban’s top door het regenwoud. Snorkel bij Etienne Rocks, Fusilier Bank, Lascar en Grand Barbe.
Baie Ternay Marine National Park – 5 kilometer vanaf Beau Vallon kunt u walvishaaien, schildpadden en murenen zien, dus hou uw snorkelmateriaal paraat! Of ga aan wal en zoek beschutting onder de Takamaka bomen.

Toegangskosten voor de parken en kosten voor mooring boeien vindt u op de website van de Seychelles National Parks Authority (www.snpa.gov.sc/).

De beste tijd om de Seychellen te bezoeken

De beste tijd om de Seychellen te bezoeken zijn de maanden april/mei en oktober/november, wanneer de wateren kraakhelder zijn om te snorkelen. De passaatwinden zijn noordwestelijk tussen December en maart, het meest stevig in januari. Van mei tot september is de wind zuidoostelijk, het meest stevig in juli en augustus. De temperatuur is het hele jaar door constant tussen 28 en 30 graden celsius.

De aanmeerkosten in de Seychellen

Nachtzeilen is niet toegestaan en u vindt toegewezen aanmeerplaatsen in de marine parken.
Op de Inner Islands vindt u aanmeerboeien voor de kust van Mahé en Praslin en bij de omringende eilanden. U mag niet ankeren op het koraal, maar de bodem bestaat op de meeste plaatsen uit zand, dus u kunt het koraal eenvoudig vermijden. Wees opmerkzaam als u naar afgelegen eilanden vaart en zorg ervoor dat u het koraal niet beschadigt.

Ga vooraf na of u toestemming nodig heeft om aan land te gaan op de eilanden die u wilt gaan bezoek bezoeken voordat u vertrekt. Sommige eilanden zijn privé en hiervoor heeft u vooraf toestemming nodig voor een bezoek, zoals Bird, Cousine en Felicite. Cousine Island is ecologisch en gaat zorgvuldig om met haar behoud  ter bescherming van de nesten van zeeschildpadden, inheemse bomen en de reuzenschildpadden. Cousine vraagt haar gasten ook om deel te nemen aan het beschermingsprogramma.
Als u naar de Outer islands wilt, dient u vooraf contact op te nemen met de Island Development Company om toestemming te krijgen voor sommige eilanden, waaronder de reservaten bij Silhouette, Aphonse, Desroches en Farquhar.

Meer weten?

Kijk eens naar onze vloot en onze Cabin charters of neem contact op met ons team. Email naar nl@dreamyachtcharter.com of bel naar 010-8504835.