Gaat u ‘offline’ tijdens uw vakantie?

20th mei 2017
unplug article header img

Technologie biedt fantastische mogelijkheden, maar het kan ons ook afleiden van het heden. Dat is prima, soms zelfs goed, maar wat doet u als u op vakantie gaat?

Moeten we dan nog steeds de technologie in ons leven toelaten? Of u nu kampeert in uw achtertuin of een reis naar de maan maakt, er zullen altijd mensen zijn die u adviseren ‘offline’ te gaan.
‘Beantwoord geen werk telefoontjes als je op vakantie bent’ zeggen ze. Maar zolang uw reisgenoten hier geen bezwaar tegen hebben kunt u ze gerust beantwoorden. Dit levert u minder stress op en u bent de rest van uw reis volledig beschikbaar.

‘Laat alleen voetstappen achter en neem alleen uw herinneringen mee naar huis’. U laat natuurlijk geen afval achter op een ongerept tropisch eiland, maar ‘alleen herinneringen meenemen’ is een groot risico. Herinneringen vervagen, ze worden vervangen door meer belangrijke informatie. Wanneer het tijd is voor een nieuwe vakantie zult u zichzelf afvragen ‘hebben we vorig jaar gesnorkeld of niet? Ik weet het niet meer.’

Neem voldoende herinneringen mee, maar voel u niet schuldig als u ze meeneemt in de vorm van foto’s. Als u liever uw telefoon niet meeneemt op excursies, neemt u dan iedere dag even de tijd om op te schrijven wat u allemaal heeft gezien en gedaan. U kunt eventueel een herinneringsboekje maken bij thuiskomst, met uw foto’s, toegangskaartjes en notities allemaal bij elkaar.

‘Je gaat al die foto’s toch niet terugkijken’ zeggen ze. ‘En het nemen van foto’s leidt je af van de werkelijke ervaring!’. Bali of de Franse Riviera alleen door de lens van een camera of het scherm van uw telefoon bekijken is uiteraard geen goed plan.

Maar er is niets mis met het nemen van foto’s van de plaatsen waar u bent geweest, dingen die u zich wilt herinneren en natuurlijk van uw reisgenoten. Iedereen kan online een foto van Ibiza vinden, maar niet iedereen heeft een foto van zichzelf dansend door de straten of uitkijkend over prachtige golven!

Er is ook geen twijfel over mogelijk dat reis apps kunnen helpen om uw reis nog gemakkelijker te maken. Even op uw telefoon de wisselkoers of het weerbericht checken kan geen kwaad – veiligheid voorop ten slotte.

Ons beste advies over ‘offline’ gaan tijdens een vakantie: alles met mate!